ΑΡΘΡΑ

ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΡΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η σημαντικότερη λειτουργία της μύτης είναι αυτή της αναπνοής. Έτσι ο αέρας που αναπνέουμε, φθάνει στον πνεύμονα καθαρός, στη σωστή θερμοκρασία και με την κατάλληλη υγρασία. Σε περίπτωση που δεν αναπνέουμε από τη μύτη αλλά από το στόμα, ο αέρας δεν φιλτράρεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα όπως αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες, ενοχλητικό ροχαλητό ή ακόμα πιο σοβαρά κρίσεις άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έχει αποδειχθεί ότι ένα μέρος των απνοιών που μπορεί να κάνουμε στον ύπνο μας , οι λεγόμενες άπνοιες αποφρακτικού τύπου, οφείλονται ακριβώς στις ανατομικές και λειτουργικές ανωμαλίες της μύτης. Επιβάλλεται λοιπόν η χειρουργική αντιμετώπιση τους σαν πρώτη και πολλές φορές η μόνη αντιμετώπιση του συνδρόμου που δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στον οργανισμό όπως εύκολη κόπωση , αίσθημα υπνηλίας , μειωμένη απόδοση και διάθεση, κεφαλαλγία, αναπνευστική ανεπάρκεια , καρδιακά προβλήματα και έστω πολύ σπάνια αιφνίδιο θάνατο. Ειδικότερα στα παιδιά η στοματική αναπνοή δημιουργεί προβλήματα σωστής ανάπτυξης του σκελετού του προσώπου , ορθοδοντικά προβλήματα και συχνές λοιμώξεις (ωτίτιδα ,ιγμορίτιδα ,βρογχίτιδα.).Κάθε πρόβλημα λοιπόν που προκαλεί κακή λειτουργικότητα της μύτης, πρέπει να αντιμετωπίζεται ώστε να μην επιβαρύνεται μακροχρόνια το αναπνευστικό σύστημα. Η λύση στα διάφορα προβλήματα είναι κυρίως χειρουργική, με εξαίρεση αυτή της αλλεργικής ρινίτιδας που υπάρχει μεν επεμβατική βοήθεια στο πρόβλημα αλλά όχι αντιμετώπιση του.

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, είναι η συχνότερη αιτία δυσκολίας αναπνοής από τη μύτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε κακή διάπλαση του διαφράγματος κατά την ανάπτυξη του σκελετού του προσώπου, διαδικασία που ξεκινά από την παιδική ηλικία. Συχνά μάλιστα υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση. Σπανιότερα, παρατηρείται μετά από σοβαρούς τραυματισμούς του προσώπου.

Στη συχνή ερώτηση είναι για χειρουργείο, η απάντηση βασίζεται όχι μόνο στην ύπαρξη της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, αλλά και στο πόσο υποφέρει ο ασθενής. Υπάρχει περίπτωση, όπου η σκολίωση δεν προκαλεί τόσο σημαντικά ενοχλήματα. Αν όμως υπάρχει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν υπάρχει δυσκολία κατά τον ύπνο, αν ο ασθενής κατέληξε να χρησιμοποιεί τοπικά αποσυμφορητικά σπρέι σε συχνή βάση, αν υπάρχει μεγάλη ξηρότητα στο λαιμό, συχνές φαρυγγοαμυγδαλίτιδες ή ιγμορίτιδες, τότε η χειρουργική διόρθωση βοηθά στη λύση του προβλήματος.

Ο χειρουργικός ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος γίνεται υπό γενική αναισθησία. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ευθυγράμμιση του ρινικού διαφράγματος είναι λιγότερο αιματηρές και επώδυνες σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Επανάσταση στον τομέα αυτό έχει έρθει με την εκτεταμένη χρήση των ενδοσκοπίων. Έτσι υπάρχει καλύτερος οπτικός έλεγχος των δυσπρόσιτων περιοχών της μύτης, ελαχιστοποίηση των βλαβών των ιστών και επομένως γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενούς. Ορισμένα τμήματα χόνδρου και οστού δυνατόν να αφαιρεθούν, ενώ άλλα τοποθετούνται σε ευθεία θέση. Ο ασθενής μένει για 24 ώρες στην κλινική και για ένα 24ωρο μετά την επέμβαση τα ρουθούνια είναι ταμποναρισμένα με ειδικά σφουγγαράκια με ειδικούς αεραγωγούς. Για δέκα ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής κάνει μόνος του μια περιποίηση στη μύτη, με τοπικές αλοιφές και πλύσεις. Η εγχείρηση δεν πονά και δεν αφήνει εξωτερικά σημάδια. Το σχήμα της μύτης δεν αλλάζει, δεν πρόκειται για ρινοπλαστική επέμβαση. Φυσικά αν ο ασθενής μας επιδιώκει και μια αισθητική παρέμβαση στην εμφάνιση της μύτης, τότε οι επεμβάσεις του ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος και της ρινοπλαστικής μπορούν να συνδυαστούν. Σε αρκετές περιπτώσεις καυτηριάζονται και οι ρινικές κόγχες. Πρόκειται για σχηματισμούς της μύτης, που αποτελούνται από μαλακό ιστό και που πολλές φορές δυσκολεύουν τη ροή του αέρα λόγω υπερτροφίας τους. Ο καυτηριασμός γίνεται με ραδιοσυχνότητες ή χρήση Laser. Δεν πονά και γίνεται κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.

Είναι πραγματικά μεγάλο λάθος την σημερινή εποχή, κάποιος να χάνει πολύτιμες ώρες καλής αναπνοής, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνει ποιότητα καθημερινής ζωής.